Scheiden en hoe verder?

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Voor jezelf, maar ook voor eventuele kinderen. Naast emoties komen er ook
heel veel vragen op je af.
>>lees verder

Bemiddeling

Als je samen in goed overleg wilt scheiden, dan kan dat via bemiddeling. Dit levert eigenlijk altijd de beste afspraken op – jullie zijn er samen uitgekomen.
>> lees verder

Individueel Advies

Mogelijk volg je al een mediationtraject en heb je behoefte aan extra informatie. Of heb je een voorstel ontvangen en wil je een second opinion.
>> lees verder

Scheiden en hoe verder?

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Voor jezelf, maar ook voor eventuele kinderen. Naast emoties komen er ook heel veel vragen op je af zoals:

 • Hoe regelen we de zorg van de kinderen?
 • Hoe verdelen we het huis en onze bezittingen?
 • Wie gaat wat betalen?
 • Red ik het straks nog financieel?
 • Hoe zit het met mijn pensioen?
 • Hoe maken we hier afspraken over?

Je zult veel moeten regelen om het verleden goed af te sluiten en allebei apart verder te kunnen.

Nu je hebt besloten te gaan scheiden, zijn er meerdere wegen die je kunt bewandelen. De beste weg is om via bemiddeling samen tot afspraken te komen. Wanneer je al in bemiddeling bent of er samen niet uitkomt, kan ik ook individueel advies of een second opinion geven.

Mediation

Als je samen in goed overleg wilt scheiden, dan kan dat via mediation. Dit levert eigenlijk altijd de beste afspraken op – jullie zijn er samen uitgekomen. Daarnaast is dit vaak de snelste en de goedkoopste manier.

Hoe ziet het bemiddelingstraject eruit?

Kennismakingsgesprek
We starten met een vrijblijvend informatiegesprek. Dit duurt ongeveer 45 minuten. We bespreken wat jullie verwachtingen zijn en wat ik voor jullie kan betekenen. Een eerste gesprek in vooral bedoeld om elkaar te leren kennen en daarnaast geef ik inzicht in de kosten.

Het doel is om samen tot goede afspraken te komen. Daarom is het belangrijk dat jullie er met elkaar uit willen komen. Dat betekent naar elkaar luisteren, begrip hebben voor elkaar en bereid  zijn om compromissen te sluiten. Als er voldoende vertrouwen is, gaan we het traject in.

Scheidingstraject
Ik begeleid jullie van A tot Z tijdens jullie scheiding en ontzorg jullie zoveel mogelijk met de praktische zaken. Eerst gaan we met elkaar kijken naar wat jullie wensen en zorgen zijn en bespreken wij alles wat voor jullie van belang is. Ik help jullie bij het maken van financiële afspraken waarbij ik creatief meedenk in het zoeken naar oplossingen. De financiële gevolgen breng ik in beeld zodat jullie weten waar jullie aan toe zijn.

Als jullie kinderen hebben, bespreken we hoe jullie de zorg en opvoeding willen verdelen.

Over de volgende onderwerpen moeten we afspraken maken:

 • het ouderschapsplan
 • de verdeling van bezittingen en woning
 • de kosten van de kinderen
 • de eventuele partneralimentatie
 • inzicht in het besteedbaar inkomen
 • de verdeling van pensioenen
 • het overlijden tijdens of na de scheiding
 • de verzekeringsportefeuille
 • het echtscheidingsconvenant
 • de belastingaangifte (optioneel)

Afronding

Zijn jullie het beiden eens over het resultaat? Dan maak ik het echtscheidingsconvenant op en, indien van toepassing, het ouderschapsplan. Vervolgens stel ik de juridische procedure in werking.

Na de scheiding nodig ik jullie na een paar maanden uit voor een kosteloos nazorggesprek. De pensioenformulieren maken we dan ook in orde. Daarnaast is het mogelijk dat ik de aangifte inkomstenbelasting in het jaar van scheiding voor jullie verzorg.

Individueel Advies

Mogelijk volg je al een mediationtraject en heb je behoefte aan extra informatie. Of heb je een voorstel ontvangen en wil je een second opinion. Ik help je graag daarbij, met  aanvullende berekeningen of aanvullend advies. Mijn doel is dat jullie er alsnog met elkaar uitkomen. En dat je beiden tevreden bent met de gemaakte afspraken.

Ben je al gescheiden en is je situatie gewijzigd of die van je ex-partner? Dit kan gevolgen hebben voor de afgesproken alimentatie. Ik help je graag met een herberekening van de alimentatie.